ΘΕΩΡΙΑ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ RAWLS JOHN

15,00 €
Διαθέσιμο
ΘΕΩΡΙΑ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ RAWLS JOHN
 Πίσω στο: Βιβλία
με μεταφορικά Παραλαβή από το Κατάστημα για 0,00 €
Ξενόγλωσσος τίτλος A THEORY OF JUSTICE
ISBN13 9789608132139
Εκδότης ΠΟΛΙΣ
Σειρά  
Χρονολογία Έκδοσης Μάρτιος 2010
Αριθμός σελίδων 696
Διαστάσεις 24x17
Μετάφραση ΒΑΣΙΛΟΓΙΑΝΝΗΣ Κ. ΦΙΛΙΠΠΟΣ
Επιμέλεια ΤΑΚΗΣ Χ. ΑΝΔΡΕΑΣ
Συγγραφέας/Δημιουργός (Ελληνικά) ΡΟΛΣ ΤΖΟΝ

Παρουσίαση

Συχνά, περισσότερο ή λιγότερο δικαιολογημένα, επικρίνουμε τον τρόπο οργάνωσης της κοινωνίας μας. Αν ήταν όμως να ταξιδέψουμε σε μια νέα χώρα και να ιδρύσουμε εκεί μια νέα πολιτεία, αν ήταν στο χέρι μας να διαμορφώσουμε τις βάσεις πάνω στις οποίες θα οργανώναμε τη νέα μας πολιτεία, πώς και τι θα αποφασίζαμε; Ο Τζων Ρωλς δίνει μια ρωμαλέα φιλοσοφική έκφραση και υποστήριξη στο αίτημα μιας ελεύθερης, δίκαιης αλλά και πολιτικά βιώσιμης κοινωνίας. Ιστορικά ίσως να είναι μάλιστα ο πρώτος φιλόσοφος που επιχειρεί να συγκεράσει και τα τρία αυτά αιτήματα. Ο συγκερασμός αυτός -θα μπορούσαμε να τον διαβάσουμε και σαν μια προσπάθεια εναρμόνισης της ηθικής με την πολιτική- οδηγεί σε μια νέα τροπή της φιλελεύθερης παράδοσης και ίσως να εξηγεί την επικράτηση της παράδοσης αυτής ως κυρίαρχου ηθικοπολιτικού παραδείγματος. Με τη «Θεωρία της δικαιοσύνης» ο Ρώλς προσπάθησε να δείξει ότι είναι μέχρι σ' έναν βαθμό στο χέρι μας να υπερβούμε έλλογα τους φυσικούς και κοινωνικούς μας προκαθορισμούς, ότι μπορούμε εύλογα να προσδοκούμε ό,τι είναι εφικτό και ότι έχουμε κάθε δικαίωμα να το προσδοκούμε, εφ' όσον το επιθυμούμε. (Από το επίμετρο του Κ. Παπαγεωργίου)

Επιδίωξη του Rawls δεν είναι να παρουσιάσει μια αντίληψη της δικαιοσύνης που θα ισχύει σε κάθε κοινωνία. Είναι να επεξεργαστεί την ηθική βάση που ταιριάζει καλύτερα σε μια δημοκρατική κοινωνία. (Θανάσης Γιαλκέτσης, Ελευθεροτυπία)

Προσφέρει ένα έργο εξαιρετικά πλούσιο σε ιδέες, σε ερεθίσματα, σε διεπιστημονικές και διακλαδικές προσεγγίσεις των προβλημάτων της δικαιοσύνης, προσεγγίσεις που ανάγονται σε πολλούς κλάδους της επιστήμης και που επιχειρούνται από πολλές οπτικές γωνίες. Πρόκειται για έναν πακτωλό ιδεών που η μελέτη του για κάθε σκεπτόμενο άνθρωπο οποιασδήποτε ειδικότητας θα είναι μέγα κέρδος σε γνώση. (Μιχάλης Π. Σταθόπουλος, Κριτική Επιθεώρηση)

Περιεχόμενα

ΠΡΟΛΟΓΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ
ΠΡΟΛΟΓΟΣ
ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ: ΘΕΩΡΙΑ
ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ι. Η ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΩΣ ΑΚΡΙΒΟΔΙΚΙΑ
ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΙΙ. ΟΙ ΑΡΧΕΣ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ
ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΙΙΙ. Η ΠΡΩΤΑΡΧΙΚΗ ΘΕΣΗ
ΜΕΡΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ: ΘΕΣΜΟΙ
ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΙV. ΙΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ
ΚΕΦΑΛΑΙΟ V. ΔΙΑΝΕΜΗΤΙΚΑ ΜΕΡΙΔΙΑ
ΚΕΦΑΛΑΙΟ VI. ΚΑΘΗΚΟΝ ΚΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ
ΜΕΡΟΣ ΤΡΙΤΟ: ΣΤΟΧΟΙ
ΚΕΦΑΛΑΙΟ VII. ΤΟ ΑΓΑΘΟ ΩΣ ΟΡΘΟΛΟΓΙΚΟΤΗΤΑ
ΚΕΦΑΛΑΙΟ VIII. ΤΟ ΑΙΣΘΗΜΑ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ
ΚΕΦΑΛΑΙΟ IX. ΤΟ ΑΓΑΘΟ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ
ΓΛΩΣΣΑΡΙ
ΕΠΙΜΕΤΡΟ του Κωνσταντίνου Παπαγεωργίου